söndag 18 december 2011

Kräftröra, lax på saltbädd och sherrysås

Gårdagens middag blev, om jag får säga det själv, riktigt god. Därför tänkte jag bjussa på receptet, men tyvärr inga bilder.

Kräftröra på rostat bröd, ca 6 pers.

Creme fraiche 5 dl
Kräftstjärtar, en stor burk
Finhackad rödlök, 1 st
Cayennepeppar, ganska "mycket"
Ev. dill

Blanda ihop allt, kan göras några timmar i förväg. Vi serverade detta i ett glas med rostat bröd på sidan.

Nästa rätt har länge varit en favorit som jag däremot ätit alltför sällan. Laxen beställde jag tom. till studentmiddag av mina föräldrar.

Lax på saltbädd med sherrysås, 6-8 pers. Ugn 125 grader.

Ca 2 kgs laxsida.
Klä insidan av en långpanna med folie och häll i 1,5 cm med grovsalt. Ta ur benen från fisken och lägg den med skinnsidan neråt på saltet. Salta och peppra ovanpå fisken. Sätt in laxen i ugnen och ställ termometern på 52 grader.

Sherrysås, 6-8 pers

Smör
2 msk finhackad lök
2 msk grovhackad persilja
1 krm citronpeppar
2 dl sherry, Bristol Cream
2 fiskbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
0,5 msk vetemjöl
3 dl creme fraiche
(ev lite cayennepeppar, citronsaft och mer salt)

Fräs lök, persilja och citronpeppar i smör utan att det får färg. Tillsätt sherry och buljongtärningar och låt allt koka ihop tills ca 1 dl återstår.

Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter. Sila såsen i en ny kastrull. Blanda 0,5 msk smör och 0,5 msk vetemjöl till en jämn smet och klicka i under vispning och nytt uppkok. Tillsätt creme fraiche och koka såsen sakta under vispning ca 5 minuter.

Smaka av med salt och lite cayenne om du vill. Tillsätt mer sherry och lite citronsaft. Vispa slutligen i 2 msk kallt smör klickvis och såsen är färdig.

Till detta serverade vi pressad potatis, smörstekta/vinkokta champinjoner och en sallad med ruccola, solrosskott, alfagroddar, granatäpple och rostad flagad mandel.

Efterrätten var en kladdkaka med vispgrädde och varma hallon, men det behöver ni nog inget recept till...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar