onsdag 27 oktober 2010

Behöver Din hjälp!

Så här såg jag ut någon dag efter mitt senaste frissabesök. Ikväll är det dags igen, alltid lika kul att se hur man ser ut när man går därifrån! Återkommer med resultatet.

Den hjälp som jag efterfrågar gäller mat, främst vardagsmat. Jag vet ju antalet läsare per dag så nu önskar jag att ALLA ni som tittar in här kommer med varsitt receptförslag på god och snabblagad vardagsmat.

Det kan vara vad som helst...snälla ni, jag är i en matsvacka (ni läste ju själva gårdagens middag), hjälp mig!!! Om vi säger så här, jag skriver inte något nytt inlägg förrän jag har 50 kommentarer med recept eller länkar till god mat. Ni kan ju som sagt vara anonym:).

19 kommentarer:

  1. Jag har ett jättebra tips. Iaf om man gillar lax, annars ska man kanske fundera på något annat. Man tar typ 500g lax och pressar en halv citron över den när den ligger i en form. Sen slänger man på rätt mycket flinghavssalt. Öppna sedan ett gräddpaket och pressa ner en vitlöksklyfta i grädden. Häll sedan grädden över fisken och stoppa in i ugnen på 175g i ca 20 min. Till denna fantastiska rätt äter man pressad potatis eller risoni! Lätt som en plätt.

    SvaraRadera
  2. Spagetti-curry-kycklinggratäng:
    Koka spagetti o häll i en ugnsform.Fräs lök o svamp. Dela en grillad kyckling i småbitar o lägg över spagettin. Lägg över svamp-o lökfräset i formen o slå över currysås. Blanda runt så såsen fördelas. Strö över riven ost o gratinera i ugnen. Supersmarrigt! Extra bra om man lyckats koka för mycket spagetti o har rester...

    SvaraRadera
  3. Tonfiskröra med avokado:

    1/4 röd lök
    2 kokta ägg creme fraiche , avokado
    1 burk tonfisk (låt oljan rinna av)
    1 msk fet majonnäs
    1 dl fet creme fraiche (ca, välj själv vilken konsistens du vill ha

    Blanda alla ingredienserna och ät tillsammans med en avokado och ev. lite sallad.

    Smaklig spis!
    Titti

    SvaraRadera
  4. Fyllda kycklingfiléer i alla dess former och bara sallad till.
    Antingen fylld med pesto, salt och peppar och i slutet lägg över mozarella.
    Eller fyll med nån god färskost, vira runt bacon, fräs, och sen lägg in i ugnen.
    Och en annan goding är att fylla med soltorkade tomater, fetaost och basilika.
    Alla är supergoda och enkla! :)

    SvaraRadera
  5. Lättlagad laxgratäng.
    Laxfilé som skärs i tärningar, läggs i en gratängform. Salta. Jag brukar lägga i extra rotgrönsaker (morötter, ärtor). 1 förp. Rotsaks-
    gratäng ovanpå laxbitarna. Strö ganska mkt dill ovanpå. Grädda i ugnen på samma grader & tid som det står på gratängförp. (Om du har stora laxbitar, grädda en lite längre stund så laxen blir helt färdig). Brukar servera med en god sallad till & vill man lyxa till det kan man göra en romsås till. Mums & lättlagat enligt mig.

    Kram JessicaW

    SvaraRadera
  6. Här kommer lite tidssparare. Kul att laga mat men man vill hinna med de små också och inte bara stå och slava i köket

    KRÄMIG CHAMPINJONSOPPA
    (Kan med fördel göras kvällen innan)

    500 g färska champinjoner
    margarin till stekning
    5 dl grädde
    5 dl vatten
    1-2 svampbuljontärningar. (smaksak!)
    1 msk grovmalen svartpeppar (ej finmalen)
    salt efter smak

    Hacka och stek svampen. Salta.
    Tillsätt grädde, vatten och buljong.
    Peppra och låt puttra en stund.

    Servera med ett gott mörkt bröd.

    Hel kyckling är inte svårt att stycka. Men här kommer en riktigt lyxig vardagsrätt!

    http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=108612&a=1744813&lid=puff_1749388&lpos=extra_1

    Annars är ett bra tips kycklingfiléer i ugn täckta med ½-1 burk soltorkade tomater + olja!

    Bra fråga! Kollar nog in när det matfantasin är borta!

    Lycka till!
    Louise

    SvaraRadera
  7. Supersnabb soppa eftersom bara löken behöver hackas.

    Stek 1-2gula lökar, häll på 1 l vatten och två köttbuljongtärningar. Sätt i 1dl ajvar och häll i 1,5dl pasta(små små pastabitar, finns på tex willys). Koka så länge som pastan kräver, sätt sedan i 2 st skivade kryddstarka korvar.
    /Jenny

    SvaraRadera
  8. Stek quornbitar med paprika och lök. Sätt i tortillabröd. Till är det gott med creme fraiche med sambal, salt och peppar.
    /Jenny

    SvaraRadera
  9. Tandoorilax med limecouscous, ring så får du receptet för jag ids inte skriva ner det. Kram anna

    SvaraRadera
  10. Koka bitar av fem potatisar och en klyftad gul lök i lite vatten. Bara så mycket vatten att det täcker löken och potatisen. Koka 10 minuter. Häll på ett paket mellangrädde och två fiskbuljongtärningar. Koka upp. Lägg i laxbitar och krydda med vitpeppar. Koka ytterligare 10 minuter. Servera med ungsbakat vitlöksbröd. Snabbt och fruktansvärt gott.

    /Magdalena

    SvaraRadera
  11. Fisksoppa brukar vara en räddare i nöden, god och snabb lagad.

    Stek1 gul lök och en bit purjolök i en gryta, ej för hög värme(purjolök bränns lätt vid)
    Häll sedan i ca 1 liter vatten med 2 grönsaks buljonger .
    sätt sedan ner de tärnade morötterna ,potatis kolrot( ta de man har i kylen) låt de koka en stund.
    Häll sedan i en förpackning krossadetomater och lägg i fisken(Brukar köpa torsk/lax färdigtärnade i frysdisken ) Låt koka ca 10 min
    krydda med salt och svartpeppar .( ev matlagningsgrädde om man vill)

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Har nog aldrig lämnat kommentar hos dig förut, men nu passade det bra! Vår middg ikväll blir detta enkla, men goda:
    Kycklingfajitas 4p:
    4 kycklingfileer
    1 paprika
    1 lök/purjolök
    1 burk smaksatt creme fraiche, typ chili-smak
    Tortilla-bröd
    Riven ost

    Skär kycklingen i hyfsat små bitar och stek. Skär sedan paprikan och löken i bitar och fräs. Tillsätt den stekta kycklingen och creme fraichen och låt koka ihop. Födela sedan fyllningen på mjuka tortilla bröd och rulla ihop. In i ugnen med lite riven ost på tills osten smält. Jättegott med sallad och tsatziki/guacamole till! Du kan självklart använda fler grönsaker, men det här är vad jag brukar ha hemma!
    Lycka till!!/Anna

    SvaraRadera
  13. Min svägerska intoducerade mig i stekpåsens fantastiska värld! Nu var det ett tag sen jag gjorde nåt i stekpåse men det är ju det smidigaste. Släng in en större köttbit och i med massa grönsaker, vitlök och andra kryddor i påsen och så in i ugnen med stek-termometer. Sköter sig själv och sen kan man ju göra en jätte smarrig sås av spadet som blir kvar i påsen, bara koka upp med grädde eller creme fraische =)

    SvaraRadera
  14. Jättegod köttfärspaj som blir mycket mat:

    Pajdeg:
    4 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1,5 dl mjölk
    50 g margarin
    lite salt

    Kör bara allt i matberedare så är det klart på ett kick!

    Stek köttfärs,lök och svamp.

    Tryck ut degen i två pajformar, fyll med köttfärsen och svampen. Blanda cream F med lite majonäs och bred över, strö över lite ost.

    Fantastiskt gott med en god sallad!

    SvaraRadera
  15. Laxpasta:
    Koka bandspagetti. Stek två finhackade lökar och ca. 200 g rökt lax. Rör ner creme fraiche o värm röran. Salta o peppra, gärna med citronpeppar. Servera gärna med sallad o avokado.

    SvaraRadera
  16. Mungagryta (en favvo i finnbergs släkte=))
    500 g nötfärs
    3 msk olja
    3 msk soja
    1 strimlad purjolök
    0,5 tsk socker
    1,5 dl hönsbuljong
    peppar
    Gurka i stavar
    1 ask böngroddar

    1. Sätt på vatten till spagettin och hetta upp olja i en stekpanna
    2. Stek upp färsen under omrörning
    3. Tillsätt soja
    4. Tillsätt hälften av purjolöken och socker. Rör hela tiden.
    5. Sänk värmen och häll på buljong
    6. Peppra
    7. Låt puttra i 5 min
    8. Grytan är klar samtidigt som spaghettin!

    Det ska va rinnig sås och det är tokgott!

    SvaraRadera
  17. ÅÅÅ så grymma ni är, allt låter ju super. Vill ha mera, mera!

    SvaraRadera
  18. Har en del recept som du gärna får ta del av. Här kommer ett som jag gillar eftersom jag tycker om paj men är inte så mkt för att hålla på med degen.

    Smulpaj med skinka och broccoli
    150g kassler, rökt skinka eller liknande
    400g broccoli
    4 ägg
    2,5 dl matlagningsgrädde
    1 dl mjölk
    2dl riven ost
    salt och peppar

    smuldeg:
    2dl mjöl
    50g smör
    1msk vatten

    ugn 200 grader. Skär det rökta köttet i tärningar. dela broccolin i bitar, låt dem rinna av och lägg dem sedan i en smord pajform. vispa ihop ägg, grädde, mjölk, ost, salt och peppar. strö det rökta köttet över broccolin och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugning i ca 15min. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg. strö degen över pajen och grädda ytterligare 20 min.

    ett till:

    Kassler i ugn
    1 bit kassler
    1 liten burk champinjoner
    1 liten burk sparris (kan uteslutas)
    tomater
    2,5 dl matlagningsgrädde
    ost
    pizzakrydda

    Lägg skivad kassler i ugnsform. Lägg över skivade tomater, champinjoner, sparris. Riven ost över. krydda. Häll över grädden. Gratinera.
    Ris och sallad till.

    SvaraRadera
  19. Medan du kokar pastan fräser du lök och vitlök med olivolja i en stekpanna, dela cocktail tomater i 2 och i med dom med, krydda med salt , peppar, lite balsamicovinäger och lite socker. Avsluta med färsk basilika. Häll av pastavattnet och rör ner pastan i såsen. Klart exakt samtidigt alltså typ 8 min.
    Sjukt gott, billigt och lätt!
    Om jag har bacon eller något annat i kylen kör jag i det oxå... Jag har en jäkligt god soppa oxå med morötter och räkor, måste ringa mamma om exakta receptet- återkommer. Puss och kram!

    SvaraRadera